Sporten is Gezond

Diëtist / diëtiste / voedingsdeskundige zoeken


Ben je zelf een diëtist / diëtiste / voedingsdeskundige?

Voeg je pagina gratis toe Aanmelden

Moet ik naar een diëtist?

Wanneer moet ik een diëtist raadplegen?

Een diëtist is gespecialiseerd op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid. Hij of zij behandelt de patiënten met op maat gemaakt voedingsadvies. Mensen kunnen terecht bij een diëtist wanneer men wil afvallen, maar ook voor voedingsadvies en bij medische klachten. Een paar voorbeelden van die medische klachten zijn: hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, diabetes, voedselallergie en ook het prikkeldarmsyndroom. De patiënt wordt begeleidt naar een nieuw voedingspatroon en leefgewoonte.

Werkwijze van een diëtist

Bij de eerste ontmoeting met een patiënt, neemt de diëtist een uitgebreid voedingsanamnese af. Met behulp van het voedingsanamnese kan er een aangepast voedingsschema worden opgesteld. Dit heeft als voordeel dat dit voedingsschema alleen maar geldt voor één patiënt. Je wordt individueel begeleid en geholpen. Bij het maken van een voedingsschema wordt er rekening gehouden met bepaalde factoren. Een paar van die factoren zijn:  je huidige voedingsgewoonte, je werksituatie, werkuren, beweging,... . Doordat het voedingsschema is afgestemd op bepaalde individuele factoren, maakt dit het dieet haalbaar en makkelijker vol te houden.

Tijdens de volgende sessies bekijkt de diëtist hoe de volgende sessies kunnen verlopen. Wat zijn de eventuele knelpunten? Moet er iets veranderen aan het voedingsschema? Ook tips zoals geschikte recepten en kookboeken, tips voor specifieke situaties zoals op restaurant gaan, vakanties, en feestdagen komen aan bod tijdens de opeenvolgende sessies.

Voedingsadvies

Er wordt voedingsadvies gegeven bij patiënten waar er geen sprake is van een aandoening. Voedingsadvies kan nuttig zijn bij:

  • sport
  • zwangerschap
  • borstvoeding
  • Vegetarisme
  • gezonde voeding bij kinderen en volwassenen.

Dieetadvies

Buiten het geven van voedingsadvies worden er ook patiënten met bepaalde ziekten, aandoeningen of therapieën adviseert en begeleidt. Een paar voorbeelden zijn: gewichtsproblemen, diabetes, lipidenstoornissen, spijsverteringsproblemen, eetstoornissen, allergieën en voedingstoleranties en opvolging van sondevoeding thuis.