Een podoloog houdt zich bezig met de structuur, de functie en de fysiopathologie van de voet. Daarbij wordt er ook gekeken naar hoger gelegen klachten zoals knie-, heup- en rugpijn. Naar die klachten wordt gekeken als de oorzaak ligt bij de voet. Een patiënt wordt meestal doorverwezen naar een podoloog door een arts of huisarts.
Een professionele podoloog voert eerst grondig onderzoek uit. Hierbij kijkt hij naar de algemene gegevens van de patiënt en naar de huidige klacht met bijhorende voorgeschiedenis. Vervolgens wordt er altijd een klinisch onderzoek uitgevoerd. Dit klinisch onderzoek wordt uitgevoerd om de diagnose te verduidelijken. Na dit klinisch onderzoek wordt er ook meestal een biomechanisch onderzoek gedaan. Hierbij worden de botstukken ten opzichte van elkaar gemeten in een onbelaste en belaste situatie. Ten slotte wordt er een videoanalyse gedaan. Die videoanalyse geeft het bewegingspatroon van de patiënt weer.
De mogelijke behandelingstechnieken van deze problemen zijn taping en bandageren, verwijderen van eelt, corrigeren van afwijkingen van de nagelplaat, het verzorgen van een wonde, het maken van ontlastende of corrigerende silicone orthesen, het maken van podologische zolen en het geven van advies en educatie.