Een kinesist of kinesitherapeut behandelt vooral spieren, zenuwen en botstructuren. De pijn wordt behandelt of de patiënt wordt geholpen met revalideren na een ongeluk of operatie. Heel vaak gaan de klachten vanzelf over, maar kinesitherapie is interessant bij mensen die last hebben van ergere of terugkerende pijn. Kinesitherapie betekent letterlijk genezen door bewegen. Er worden dus verschillende behandelingen gebruikt, die de patiënten laten bewegen. Door het gebruik van massages, spieroefeningen, mobilisaties, fysiotherapie, elektrotherapie en rugschool, laat de kinesist de patiënt bewegen.
Een patiënt kan een kinesitherapeut beschouwen als zijn persoonlijke coach. Die coach helpt de patiënt bij het aanpakken van klachten die te maken hebben met je spieren of gewrichten.
Een behandeling bestaat meestal uit 3 elementen:
Een behandeling bestaat vaak uit meerdere sessies. Het aantal van die sessies kan variëren van één keer tot meerdere keren in de week. Deze sessies kunnen in de praktijk van de kinesitherapeut gebeuren, maar kan ook bij de patiënt thuis plaatsvinden. De duur van die sessies kan variëren, maar bij de eerste sessie wordt meestal een uur voorzien. Zo kan de kinesist een uitgebreide vragenlijst overlopen zodat de behandeling optimaal kan verlopen. Na elke sessie wordt gekeken of de doelstellingen zijn bereikt.
Wanneer zich één van de onderstaande problemen voordoet wordt de patiënt doorverwezen naar de kinesist. Meestal gaat de patiënt eerst naar de huisarts en dan pas naar een kinesist.